croatia bike - Mountainbiking & more on the Island of Hvar
     
 
     
 
Otok Hvar
Tko smo mi?
Mountain biking & Sport
Kako doći do Hvara
Preporuke
Vansezona
Galerija
Linkovi
Forum (na njemačkom)
Kontakt
» MOUNTAIN BIKING   |   » KARTE   |   » SPORT  |   » VAŽNE INFORMACIJE    | 

Mountain biking & Sport

Hvar je otok bujne vegetacije, po čemu je jedinstven među hrvatskim otocima. Nakon jednog od najvećih požara na otoku, koji se dogodio prije nekoliko godina, uprava Hvarskih šuma napokon je reagirala i napravila makadamske puteve kroz šume i polja, kako bi vatrogascima omogućila laški pristup požarnim mjestima. Takvi su putevi idealni za MTB bicikliste.

Biciklisti entuzijasti dakle imaju mogućnost biranja puteva kojima će voziti - romantična vožnja uz polja i maslinike , ili „osvajanje“ vrhova po makadamskim putevima, vrhovima s kojih se pružaju prekrasni pogledi na susjedne otoke i dalmatinsku obalu.

Za sve oblike kondicije - idealni putevi

Njemački nacionalni trial bike tim, trenirao je za Uskrs na otoku. Top down hill vozači iz Njemačke, SAD-a, Japana, treniraju na južnoj, strmijoj strani otoka. Profesionalci Hannes Genze i Jochen Käß su posjetili otok.

Dio stanovnika otoka prepoznali su potrebe biciklista. Pripremili su posebne sadržaje za prihvat biciklista u pred i post sezoni. Znakovi za „parkiranje“ bicikala i držači postavljeni su ispred većine restorana, slastičarna i kafića.

2001. godine stanovnici Vrboske su se čudili modernim biciklima koji su „zaposjeli“ njihovo tiho mjesto. Čudili su se još i više kada se je grupa biciklista vratila sa“ ture na južnu“, strmu, stranu otoka. Kada su domaćini, obrađujući svoja polja, vidjeli ove prve MTB bicikliste, pomislili su da imaju priviđenja! Danas, samo nekoliko godina kasnije, ova je grupa biciklista postala stvarnost svake predsezone u Vrboskoj. Dok piju hladnu limunadu, jedu sladoled, ili piju espresso, biciklisti odgovaraju na znatiželjna pitanja vlasnika lokala o vrhovima koja su osvajali u vožnji! Polako, ali sigurno, Hvarani zamjenjuju svoje stare, novim, modernim biciklima!

Pogledajte Film na glavnoj stranici i fotografije u forumu!


» na vrh


Biciklističke karte

Njemački kartograf, koji je mjerio down hill puteve na zahtjev njemačke nacionalne down hill ekipe, samo je u čudu odmahivao glavom vidjevši kuda ta klapa down hillaca vozi.

Za MTB bicikliste i bicikliste rekreativce koji obično dolaze u predsezoni i za vrijeme Tijelova, razvijene su precizne karte. Ove karte možete kupiti (simbolične cijene) kontaktirajući nas putem linka Kontakt. GPS podržane mape su u izradi. U međuvremenu pogledajte slike naših hvarskih tura u Foto galeriji.


» na vrh


Sport


Hrvatska je mala država puna vrhunskih sportaša - nogometaša, košarkaša, tenisača, rukometaša, skijaša, trenera... Ljubav prema sportu je vidljiva i u broju sportskih terena po cijeloj Hrvatskoj. Na otoku Hvaru postoji veliki broj teniskih terena, mini golf, stolova za stolni tenis... Jelsa ima novu, modernu sportsku dvoranu. Zbog mogućnosti treniranja tokom čitave godine (blaga klima i sportski tereni), veliki broj vrhunskih sportaša provodi ovdje svoj zimski trening.

Stari Grad je domaćin poznatog plivačkog maratona „Faros“ ,koji se održava svake godine u rujnu.
Posjetiocima otoka nudi se veliki broj sportskih sadržaja:

sportovi s loptom:

tenis, nogomet, rukomet,odbojka, košarka, odbojka na pijesku

održavanje fitnessa:
planinarenje, dugo pješačenje (osobito cijenjeno među posjetiocima iz skandinavskih zemalja), stolni tenis, triatlon, biciklizam

sportovi u vodi:
ronjenje (brojne, kvalitetne škole ronjenja), veslanje, skijanje na vodi, surfanje, ribolov, plivanje, jet-ski


» na vrh


Važne informacije


Medicinske usluge
Na otoku postoje tri doma zdravlja: u Jelsi, Starom Gradu i u Hvaru. Pacijenti s ozbiljnijim zdravstvenim problemima ipak se prevoze na kopno, u splitsku ili drugu bolnicu.

Telefonske brojeve liječnika i stomatologa možete dobiti putem e-maila.

Opskrba rezervnim dijelovima za bicikle
Opskrba rezervnim dijelovima na otoku nije još zadovoljavajuća. U Jelsi ipak postoji mali dućan, čiji vlasnik popravlja bicikle. Na kopnu, u Splitu, situacija je nešto bolja, no ne i zadovoljavajuća. Zbog toga Vam preporučamo da uzmete i rezervne dijelove.


» na vrh